niedziela, 2 lutego 2014

Kiszone cytryny













Kiszone cytryny to marokański wynalazek wzbogacający smak tamtejszych tażinów i sałatek. Użyć można ich jednak na wiele sposobów. Granice niech postawi wam wyobraźnia. Po prostu zakiście cytryny i sięgajcie po nie gdy będzie trzeba. Gwarantuję, że zaimponujecie gościom wykorzystując je w swojej kuchni, a że robi się je prosto nie ma na co się oglądać tylko brać pięciolitrowy słój i kisić.
 

Składniki:
20 cytryn
8 liści laurowych
4 laski cynamonu
1/2 kg soli morskiej gruboziarnistej
łyżka kolorowego pieprzu
łyżka nasion kolendry
4 goździki       





 

Cytryny dokładnie myjemy. Połowę z nich nacinamy na krzyż, na głębokość ok 3/4, tak by trzymały się z jednej strony, a z połowy wyciskamy sok, który na razie odstawiamy. Nacięte cytryny wypełniamy solą i układamy w słoiku, przekładając liśćmi laurowymi, laskami cynamonu i pozostałymi przyprawami. Dodajmy pozostałą sól, zalewamy sokiem wyciśniętym z cytryn i dopełniamy gorąca wodą. Szczelnie zamykamy, potrząsamy by rozpuścić sól i odstawiamy w ciemne miejsce. Teraz tylko trochę cierpliwości i za miesiąc możemy brać się za ich wykorzystanie.

1 komentarz: