poniedziałek, 7 października 2013

butter chicken - kurczak maślany (murgh makhani)

kurczak maślany

Choć genezy tego dania można doszukiwać się już w czasach, w których Indiami rządziła dynastia Wielkich Mogołów, oficjalnie przyjmuje się, że powstało ono w latach 50-tych XX wieku. w Delhi. To właśnie wtedy, pracujący w tamtejszej restauracji Moti Mahal  kucharze, chcąc ponownie wykorzystać powstające przy przygotowywaniu kurczaka tandoori soki, dodawszy do  nich masło oraz przecier pomidorowy stworzyli potrawę, która błyskawicznie zyskała sobie popularność nie tylko w  samych Indiach ale i na całym świecie.

 

Składniki (porcja dla 4-6 osób):

Marynata:
kurczak maślany - składniki1 kg kurczaka bez skóry i kości
3 obrane i drobno posiekane ząbki czosnku
obrany i drobno posiekany kawałek imbiru (ok. 4 cm)
łyżeczka soli morskiej
łyżeczka ostrego chili
sok z połowy cytryny
100 ml jogurtu naturalnego
łyżeczka garam masala
łyżeczka kurkumy
2 łyżeczki kuminu
2-3 łyżki oliwy

Sos:
2 łyżki klarowanego masła
3 obrane i drobno posiekane ząbki czosnku
obrany i drobno posiekany kawałek 
kurczak maślany - skałdnikiimbiru (ok. 2 cm)
6-7 lekko zgniecionych ziaren kardamonu
3 goździki
2 łyżeczki mielonej kolendry
2 łyżeczki  garam masala
2 łyżeczki kurkumy
łyżeczka ostrego chili (lub więcej do smaku)
300 ml przecieru pomidorowego
sok z połowy cytryny
50g masła
120 ml gęstej śmietany
posiekana kolendra do przybrania

kurczak maśalny - smażona cebula
Kurczaka kroimy w 2-3 cm kawałki, mieszamy z imbirem, czosnkiem, chili, solą i sokiem z cytryny, przykrywamy folią i odstawiamy do lodówki na godzinę. Dodajemy garam masalę, kurkumę, kumin i jogurt. Dokładnie mieszamy i ponownie odstawiamy do lodówki, tym razem na całą noc. Wybierając mięso nie ograniczajmy się tylko do filetów. To w końcu tradycyjna potrawa. Pamięta czasy gdy po kurczaka szło się z siekierą, a nie do supermarketu. My też wybierzmy się na pobliski targ. Kupmy świeżego, żółcącego się kurczaka. Wykorzystajmy mięso z udek, podudzi, a nawet skrzydełek. Wzbogaci to tylko smak naszego dania, sprawi że będzie ono ciekawsze, jakby mniej jednolite.


kurczak maślany - zasmażane przyprawy
Kurczaka ocieramy z nadmiaru marynaty, skrapiamy oliwą, a następnie przez 10-50 min. opiekamy na grillu lub w piekarniku rozgrzanym do 2000C. Gdy kurczak się piecze bierzemy się za sos. W dość dużym rondlu roztapiamy klarowane masło. Dodajemy imbir i czosnek, a także nasiona kardamonu i goździki. Smażymy tak przez 2-3 min., aż czosnek zacznie się szklić. Dodajemy mieloną kolendrę, garam masalę, kurkumę i chili.  To jeden z istotniejszych momentów dla tej potrawy. Wsypane przeprawy musimy przesmażyć przez ok. minutę z resztą znajdujących się w rondlu składników tak by wchłaniając masło uwolniły jak najwięcej aromatu, a jednocześnie się nie przypaliły.


kurczak maślanyPowstałą tym sposobem bazę naszego sosu zalewamy sokiem z cytryny oraz przecierem pomidorowym. Mieszamy i gotujemy na małym ogniu przez 5-10 min. Dodajemy upieczonego kurczaka. Znowu mieszamy i gotujemy przez następne 10 min., aż smaki dokładnie się połączą. Teraz przychodzi czas na kalorie czyli masło i śmietanę. Dodajemy je do wciąż gotującego się sosu. Pozwalając masłu powoli się roztopić mieszamy aż do uzyskania jednolitego koloru. Gotujemy jeszcze parę minut by sos stał się aksamitny. Gorące podajemy z ryżem lub plackami naan.

2 komentarze:

  1. Bardzo ladne zdjecia, na zywo wyglada jeszcze lepiej:) gratulacje dla kucharza!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo dziękuję. Obiecuję pomyśleć nad uruchomieniem opcji "na żywo" :-)

      Usuń