sobota, 26 października 2013

risotto z borowikami - po toskańsku

risotto z grzybami
Risotto zawdzięczamy podobno Marco Polo. To ponoć on przywiózł je z Chin i tak trafiło najpierw na włoskie, a potem na europejskie stoły. To tutaj jest po toskańsku. Z borowikami, tymiankiem i masłem... po prostu.   

Składniki (porcja dla 4 osób):

400 g ryżu do risotto (np. Arborio)

100 g suszonych borowików (lub innych grzybów leśnych)
3 drobno posiekane cebule
400 ml białego wytrawnego wina
400 ml bulionu warzywnego
kostka masła
3 łyżki tymianku
sól
pieprz
tarty parmezan do posypania

 
Na połowie sklarowanej kostki masła szklimy posiekaną cebulę. Dodajemy ryż i mieszając smażymy na małym ogniu aż także stanie się szklisty. Wtedy dolewamy wino i nie zwiększając ognia czekamy aż ryż wchłonie wino. W tym samym czasie płuczemy grzyby i gotujemy je w bulionie warzywnym przez 15 min.  

 
Gdy ryż już wchłonie wino dodajemy grzyby wraz z wywarem, w którym się gotowały i dalej gotujemy na małym ogniu, aż ryż znów wchłonie płyn. Jeśli po tym czasie ryż wciąż jest twardy, dolewamy wody i gotujemy aż osiągnie pożądaną miękkość. Dodajemy sól, tymianek i pozostałe pół kostki masła (tak wiem,  kostka masła na całą potrawę to sporo. Jeżeli dbacie o linię zmniejszcie tę ilość, ale jeśli możecie sobie pofolgować to idźcie na całość. To naprawdę jest tego warte). Gdy masło się rozpuści zdejmujemy risotto z ognia, posypujemy świeżo zmielonym pieprzem i ostatni raz mieszamy. Podajemy posypane tartym parmezanem.

6 komentarzy:

  1. wygląda genialnie, smakowite zdjęcia

    OdpowiedzUsuń
  2. Super. Juz jestem glodna :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Przepis swietny! Potrawa wypróbowana- smakuje fantastycznie:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę ale też bardzo proszę o wszelkie uwagi i sugestie.

      Usuń