Tandoor to rodzaj glinianego pieca opalanego węglem drzewnym lub samym drewnem oraz konserwowanego liśćmi szpinaku. Używany jest głównie Indiach, do pieczenia marynowanego w jogurcie i przyprawach mięsa, ryb lub tak jak w przypadku tego dania - warzyw. Specyficzny smak przygotowanych w nim potraw jest trudny do odtworzenia w realiach zwykłej polskiej kuchni. Osiągana w tandoorze temperatura ponad 4000C jest dla naszych piekarników raczej niedostępna. Nie oznacza to jednak, że mamy się poddać. Po prostu to co w tandoorze trwałoby minutę nam zajmie kilkanaście i będzie jeszcze poprzedzone blanszowaniem. Owszem, wymagać też będzie trochę pracy no ale cóż… to i tak nic w porównaniu z ceną za bilet do Delhi.
Składniki (porcja dla 3-4 osób):
marynata:
1 duży kalafior (lub dwa małe)
400 ml gęstego jogurtu naturalnego
Obrany i drobno posiekany kawałek imbiru
(ok. 3cm)
3 obrane i posiekane ząbki czosnku
½ łyżeczki soli
2 łyżeczki mielonych ziaren kolendry
2 łyżeczki kurkumy
2 łyżeczki mielonego ostrego chili
2 łyżeczki mielonej słodkiej papryki
2 łyżeczki garam masala
masło do wysmarowania naczynia
cebulowe krążki:
2 cebule
200 g koncentratu pomidorowego
sól i pieprz do smaku
2 łyżeczki garam masala
oliwa do smażenia 

Gdy nasz kalafiorek się zamarynuje rozgrzewamy piekarnik do 2000C, zdejmujemy folię i bez przykrycia wstawiamy tam nasze naczynie. Czas pieczenia uzależniony jest od wielkości różyczek, które muszą do końca zmięknąć i lekko się zrumienić. W przybliżeniu będzie to jednak od 10 do jakichś 15 min., tj. wystarczająco dużo by przygotować wieńczące potrawę cebulowe krążki.
By przygotować cebulowe krążki, w pierwszej kolejności musimy pokroić w nie nasze cebule, a następnie wrzucić je razem z koncentratem pomidorowym na patelnię z rozgrzaną oliwą i podsmażać na małym ogniu, co jakiś czas mieszając. W między czasie dodać powinniśmy też sól i pieprz, a gdy cebula będzie już miękka, szklista i obtoczona koncentratem, także garam masalę. Teraz wystarczy podsmażyć je jeszcze przez minutę, aż koncentrat i cebula wchłoną przyprawy i możemy jechać dalej.

wygląda super
OdpowiedzUsuńZachęcam do wypróbowania. To wcale nie jest trudny przepis.
Usuń